JE MÜSLI VHODNÉ PRO DIABETIKY?

Často se nás ptáte, jestli müsli z Janovy pece je vhodné i pro jídelníček diabetiků. Víme, že mezi našimi zákazníky jsou i lidé s cukrovkou, fundovanou odpověď my sami ale dát nemůžeme. Požádali jsme proto odbornici MUDr. Václavu Kunovou o odpověď na otázku, zda müsli může obohatit jídelníček diabetiků nebo by se mu měli raději vyhýbat.

MUDr. Václava Kunová je lékařka, která se zaměřuje na výživu, na léčbu a prevenci civilizačních nemocí. Co tedy doporučuje?

Diabetici by měli vždy vzít v úvahu tyto tři základní otázky:

1.    Glykemický index (GI)
2.    Kombinace s dalšími potravinami v jednom jídle
3.    Dávka, která ovlivní glykemickou zátěž (GL = glycaemic load)

1. Glykemický index (GI)

Obavy z konzumace müsli při cukrovce vycházejí pravděpodobně z diskuzí kolem snídaňových cereálií. Jejich základem bývá pšeničná, kukuřičná nebo rýžová mouka a velmi často bývají hojně doslazované cukrem. Kromě toho mívají málo vlákniny. Toto vše dohromady způsobuje, že mají vyšší glykemický index (GI). Sacharidy z nich totiž organismus velmi rychle vstřebává, což způsobí rychlý nárůst hladiny cukru po jídle. Říká se tomu  “špička". V angličtině můžete narazit na výraz ,,spike", v odborné terminologii pak postprandiální hyperglykemie. Tento stav je pro diabetika velmi nebezpečný. Zvlášť když se děje často. Vede totiž k vyplavování většího množství inzulínu do krve. Hladina krevního cukru i přesto zůstává vyšší, jelikož inzulínové receptory bývají u diabetiků zanořené v tukové tkáni. Ovšem vyšší hladina inzulínu způsobuje větší hlad nebo chuť na sladké. Diabetik tak může dál přibírat, a tím se jeho stav zhoršuje. Navíc chronicky zvýšená hladina inzulinu v krvi (hyperinzulinémie) je samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.

Ale ne všechny potraviny na bázi obilovin reagují v organismu stejně. Pro lepší orientaci mezi nimi slouží už výše zmíněný glykemický index (GI). Ten se měří na zdravých dobrovolnících a je pak zaznamenáván do světových databází glykemických indexů. Jestliže mají tedy sladké snídaňové cereálie, například cornflakes GI 79, nepřislazované müsli jen 57. To znamená, že se z nich sacharidy do krve uvolňují pomaleji a pozvolna. Důvodem jsou už samotné ovesné vločky bohaté na vlákninu. Čím hrubší ovesné vločky, tím nižší GI. Pokud se k nim přidají navíc ještě ořechy nebo semínka, glykemický vzestup po jídle se dále sníží.

2. Kombinace s dalšími potravinami v jednom jídle

Diabetici se tedy müsli vyhýbat vůbec nemusí. Pokud ale chtějí, aby jim byly dokonce k užitku, měli by je vždy kombinovat s potravinou bohatou na bílkoviny (proteiny). Dobrou volbou je klasické kravské nebo sójové mléko v množství aspoň 150 ml. Populární rostlinné alternativy mléka kvůli nízkému obsahu bílkovin vhodné nejsou (mandlové, ovesné, rýžové, kokosové apod). Často bývají doslazované, a tak by mohly hladinu krevního cukru po jídle oproti samotným müsli dokonce dál zvyšovat.

Ještě lepší než mléko je kombinace müsli s nízkotučným řeckým jogurtem, skyrem nebo tvarohem. Ty dodají na každých 100 g trojnásobek bílkovin než mléko nebo klasický jogurt.

3. Dávka, která ovlivní glykemickou nálož (GL = glycaemic load)

I kdyby diabetik perfektně zkombinoval müsli s bílkovinami, ale nehleděl na množství, může si uškodit. Přestože se müsli pohybují ve středním pásmu glykemického indexu, pokud by jich snědl větší misku, znásobí se GI množstvím sacharidů v této dávce, glykemická nálož (GL) by byla vysoká a opět by došlo ke zvýšení hladiny cukru po jídle. Čemuž by se měl diabetik vyhýbat během celého dne. Obzvlášť když je jeho cílem zredukovat váhu. Protože zhubnutím se skoro vždycky zlepší nejen ranní glykemie, ale také dlouhodobá kompenzace cukrovky.

V praxi to tedy znamená, že müsli můžou být perfektní snídaní u diabetika, pokud si správně vybere druh, dodrží velikost porce a zkombinuje s některou z potravin bohatých na bílkoviny.

Nejvhodnější druhy müsli pro diabetika ze sortimentu Janovy pece:

Ořechové müsli - nejlepší volba
Mají nízký obsah jednoduchých cukrů a vyšší podíl bílkovin a vlákniny díky ořechům. To snižuje jejich glykemický index. Mají sice více tuků, které zvedají energetickou hodnotu, ale jejich sytivá schopnost je díky tomu vyšší. Navíc jde převážně o nenasycené mastné kyseliny (a to je pro diabetiky důležité). Tento typ müsli navíc obsahuje para ořechy, které jsou excelentním zdrojem selenu, jenž v tomto množství napomáhá lepší kompenzaci cukrovky.

sacharidy 47 g (z toho cukry 10 g)

Tip na snídani:
Sacharidy: 30 - 40 g ořechových müsli a k tomu
Bílkoviny: 150 g jogurtu s vyšším obsahem bílkovin (například řecký jogurt Milko 0 % tuku) nebo skyru

Müsli ze sadu
Mají nejnižší energetickou hodnotu, velmi málo tuků, z toho nasycených jen 4 gramy. Použité ovoce (jablka, hrušky) má nižší GI.

sacharidy 45 g (z toho cukry 8,4 g)

Tip na snídani:
Sacharidy: 30 - 40 g müsli ze sadu a k tomu
Bílkoviny: 200 ml polotučného mléka

Švestky s mákem
Vyšší obsah bílkovin a vlákniny snižuje GI. K tomu se s nižším GI přidává ještě hořká čokoláda. Müsli švestky s mákem mají nízký obsah nasycených tuků.

sacharidy 52 g (z toho cukry 13,6 g)

Tip na snídani:
Sacharidy: 30 - 40 g müsli švestky s mákem a k tomu
Bílkoviny: 75 g polotučného tvarohu smíchaného se 75 g polotučného bílého jogurtu

Další vhodné druhy:

Semínkové müsli
Pohankové müsli

Kterým by se naopak měl diabetik raději vyhnout ?
Těm, které mají vyšší obsah jednoduchých cukrů, tedy například Ovocné müsli.
Sacharidy 60 - z toho cukry 29

----------------------------------------

MUDr. Václava Kunová je lékařka, autorka knih o výživě a hubnutí. Ve své poradně se věnuje individuálnímu poradenství ohledně hubnutí a zdravé výživy. Stojí také za nekomerčním webem www.rozumnehubnuti.cz, na kterém naleznete mnoho rad a užitečných článků.

 

5
Načítám