JAHODY MRAZEM SUŠENÉ JSOU HIT. ZASLOUŽENĚ!

Jaro, tedy spíš léto klepe na dveře, v Janově peci ale nedáme dopustit na pořádný mráz. A víte proč? Bez něj by naše müsli tolik nechutnalo. Populární jahodová směs je totiž oblíbená právě díky výtečným jahodám, sušeným mrazem. Lyofilizované ovoce najdete i v našich dalších pečených müsli.

Co mají společného lyofilizované (ovoce) a hyaluronová (kyselina)? Obojí je něčím prospěšné, ale těžko se obě slova vyslovují. Zapomeňte na krkolomné „lyofilizované", dá se jednoduše říkat LYO. Na červených křupavých lyo jahodách je postavené naše jahodové müsli. Sladký lyo ananas září v jinak tmavém kakaovém müsli. Ve směsi švestky s mákem jsou celé půlky lyo švestek, které skoro jako všechno lyo ovoce chutnají jako čerstvé. V pohankovém müsli z Janovy pece jsou dokonce dva druhy lyo – černý rybíz a višně.

Česká republika není žádná ovocnářská velmoc, a protože u nás není dostatek surovin, tak se tu ani ve velkém nelyofiluzuje. Naprostá většina lyo ovoce je tedy z dovozu. Škoda. Takzvaná lyofilizace je totiž úplný zázrak. Mrazem sušené ovoce neztrácí nic na své hodnotě, udržuje si vitamíny a cenné živiny. Jediné, oč přichází, je voda. Plody zbavené vody jsou křehké a lehké, na gramáži směsi müsli není jejich přítomnost skoro vidět, přitom jsou nedílnou zdravou a chutnou složkou. Na rozdíl od tradičně usušeného ovoce z průmyslové výroby neobsahuje lyo konzervanty a přidaný cukr.

Jak taková lyofilizace probíhá? Nejdříve se ovoce důkladně zmrazí až na minus 50 stupňů Celsia. Pak se suší za velmi nízkého tlaku – s tím, jak se zvyšuje teplota, snižuje se tlak. Potravinami sušenými mrazem se dávno předtím, než se dostaly na běžný trh, živili američtí kosmonauté ve vesmíru. Ale lyofilizovat se dá leccos – třeba usušit archivní knihy a dokumenty promáčené při povodních, nebo si lze takto uchovat svatební kytici.

Lyo k jídlu je ovšem nejrozšířenější. A je stále populárnější. Už pár let neplatí, že ho vyhledávají účastníci různých expedic, aby v batohu nevláčeli zbytečnou vodu. Dnes si plnohodnotné ovoce bez vody může celoročně dopřát každý.

Někteří odborníci tvrdí, že lyo ovoce je dokonce lepší než čerstvé, jaké si můžeme koupit v obchodech. Do nich totiž mnohdy putuje ovoce takzvaně podtržené, nedozrálé, kdy nestačí plně „dozrát" všechny vitamíny. Zatímco na lyofilizaci jdou plody plně vyzrálé s maximálním obsahem vitamínů. Jahody jsou bohaté na vitamín C, který se v lyo úpravě neztrácí. Třeba vám teď bude jahodové müsli z Janovy pece ještě víc chutnat.

Jedna rada na konec. Lyo ovoce uchovávejte v uzavřené nádobě nebo obalu bez přístupu vzduchu. Stačí chvilka nepozornosti a kvůli jímání vzdušné vlhkosti máte z křupavého ovoce měkkou hmotu.

Váš Jan

5
Načítám