10 BODŮ PRO OŘECHY

Dají se jíst jen tak. Mohou se dát do těsta, do nádivky, do salátů, k masu, do zmrzliny, bonbónů, jogurtu, smoothie. Dá se z nich udělat pomazánka, pasta a třeba i máslo. Nebo likér či olej. A Janova pec se bez nich rozhodně neobejde. Ořechy jsou prostě poklad. Že jsou to superpotraviny, věděly už naše babičky. Jenom se tak ořechům tenkrát neříkalo

1. Na seznamu s hlívou, rakytníkem a semínky

Ořechy jsou bohaté na minerály, vitamíny, zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Díky tomu mají blahodárné účinky na naše zdraví. Právem se proto řadí k takzvaným superpotravinám. Vedle ořechů mezi ně patří různá semínka (chia, konopí, slunečnice), různé sušené ovoce (goji, brusinky, borůvky či rakytník), některé houby (hlíva ústřičná) či oleje (z ostropestře, konopný, kokosový a další), ovocné a zeleninové šťávy.

2. Jedna hrst každý den. Na zdraví!

Tvrdí to odborníci vybavení četnými studiemi. Kdo si pravidelně dává hrst ořechů, snižuje riziko, že dostane infarkt, nebo ho postihne mozková mrtvice. Na druhou stranu ořechy mohou škodit zdraví. To se týká alergiků. Skořápkové plody patří pod číslem 8 na seznam alergenů. Ještě to ale neznamená, že kdo nesnáší vlašské ořechy, nemůže jíst některé jiné druhy ořechů.

3. Víc ořechů, méně cukru

Česká Společnost pro výživu, která sdružuje odborníky přes výživu, včetně lékařů, nutričních terapeutů a potravinářských technologů, zmiňuje jako denní porci 28 gramů ořechů. Za rok bychom tedy měli sníst přes 10 kilogramů. Každý Čech si ovšem v průměru dopřeje ani ne čtyři kila ořechů ve skořápce. Zato cukru spořádá skoro desetkrát tolik. Není to na pováženou?

4. Vločky a ořechy v lahodné kombinaci

Ovesné vločky a ořechy je spojení, na kterém stojí Janova pec. Různé druhy ořechů obsahuje sedm z devíti směsí müsli, které máme v sortimentu. Doslova nadupané ořechy je příznačně Ořechové müsli. Je jich tam pět druhů – mandle, kešu, lískové ořechy, para a pekany. Kromě pekanů jsou tyto ořechy i v nejoblíbenějším čokoládovém müsli.

5. Pečené s medem i s chilli

Náš zákazník, náš pán. Přáli jste si ořechy pečené s medem sólo, abyste je nemuseli vyzobávat z čokoládového müsli. Podle vlastního receptu je děláme od roku 2015. Dlouho jsme ladili výrobní postup, aby se ořechy nelepily, byly sypké a všechny rovnoměrně obalené v medu. Ve směsi jsou kešu, pekany a mandle. Používáme čerstvé kalibrované ořechy - mají stejnou velikost, žádný odpad. Jsou sice dražší, zato chuťově lepší. A protože máme rádi pálivé, vymysleli jsme i směs ořechů s chilli.

6. Kešu z Indie, para z Jižní Ameriky

Bez dovozu to u ořechů nejde. Pekany, které používáme, pocházejí z USA, stejně jako mandle. Para ořechy se urodily v jižní Americe, obvykle v Bolívii. Kešu jsou z Indie nebo Vietnamu. Lískové ořechy se vozí z Turecka. Jen vlašské ořechy jsou českého původu, ale často k nám míří také z Maďarska a Ukrajiny.

7. Pekany versus vlašáky

Často si je lidé pletou. Na první pohled jsou si oba druhy skořápkových ořechů podobné. Oba mají také podobně příznivé účinky na naše zdraví. Oba jsou plody stromů – ořechovce pekanového, který roste v Severní Americe, nebo ořešáku královského, jemuž se daří i u nás. Pekany jsou sladší a na chuť jemnější, i proto se jim také říká lepší vlašáky. Obsahují více tuku i vlákniny, naopak vlašáky jsou bohatší na bílkoviny.

8. Nejzdravější mandle

Mandle, které v Janově peci přidáváme do šesti výrobků, jsou prý nejzdravější potravina na světě. Každopádně jsou z ořechů nejbohatší na hodnotné bílkoviny, mají i nejvíc vlákniny a ideální poměr dobrých tuků. Cenný je rovněž obsah hořčíku, vápníku, selenu, draslíku, železa a vitamínů B a E. Mandle můžete jíst s dobrým pocitem, že působí na snižování cholesterolu v krvi, na odolnost nervové soustavy a mají antioxidační účinky.

9. Kešu pro dobrou náladu

Kešu spolu s mandlemi a pekany používáme v Janově peci nejvíc ze všech druhů ořechů. Víte, jak rostou? Strom, který se jmenuje ledvinovník západní, plodí „jablka“ a na nich jsou nažky – kešu ořechy. Za rok se jich na stromě, sahajícím do výšky i 12 metrů, urodí až 50 kilogramů. Kešu jsou oproti jiným ořechům méně tučné, zato obsahují více sacharidů. Uvádí se, že mají vliv na dobrou náladu.

10. Na srdce i na spermie

Blahodárné účinky ořechů dokládají četné studie. Vědci kupříkladu zjistili, že pravidelné pojídání mandlí, lískových a vlašských ořechů pozitivně působí na mužskou potenci. Spermie jsou díky tomu odolnější, pohyblivější a početnější. Konzumace ořechů také prospívá srdci díky jejich příznivému účinku na hladinu cholesterolu v krvi. Další studie prokazují antioxidační a protizánětlivé účinky ořechů, pozitivní vliv na zažívání či fungování mozku. Jsou dobré i na imunitu.

Váš Jan

5
Načítám