KVÓTY NA ČESKÉ JÍDLO? JEN VELKÁ BLAMÁŽ

Ve sněmovně leží přes 350 zákonů a většinu z nich už asi poslanci nestihnou do voleb projednat. Přesto si našli čas na takovou hloupou zbytečnost, jakou jsou povinné kvóty na české potraviny. Nepřinesou nic dobrého zákazníkům, ani mnohým výrobcům. Janova pec je rozhodně proti. A vysvětlíme proč.

Tušíte, kolik se na českých polích vypěstuje lilku? Mnoho asi ne, když se o něm ani slovem nezmiňuje ministerstvo zemědělství ve svých pravidelných bilančních zprávách věnovaných zelenině. Proč tedy zrovna lilek? Třeba proto, že je jednou z více než 130 položek, jejichž prodej v tuzemských supermarketech mají regulovat kvóty. Chystaný zákon nařizuje, jaký podíl českých potravin musí velké obchody prodat. Nejprve 55 procent (v příštím roce) až na minimálně 73 procent v roce 2028 a dalších letech.

Zdaleka nejen lilek dokazuje, o jakou jde „zhovadilost“. Co máme jíst, nám chtějí diktovat poslanci Babišova hnutí ANO, Okamurova SPD, komunisté a sociální demokraté. Zastánci kvót na české potraviny se lidem snaží namluvit, že se to týká jen části sortimentu, prý pouze základních potravin. Na dlouhém seznamu jsme našli také müsli.

Jako malého výrobce pečeného müsli by nás mohlo těšit, že i tento výrobek považují zákonodárci za základní potravinu. Ale netěší! Především nelze nikomu vnucovat, co si má kupovat. Už loni na jaře, kdy politici s kvótami již po několikáté přišli, jsme e-mailem upozornili všechny poslance ze sněmovny s výjimkou komunistů na to, jak mohou „pomoci“ malému českému výrobci, jakým je Janova pec. Kvůli tomu, že nesplníme podmínku, aby 75 procent surovin bylo tuzemského původu, nebudou naše výrobky českou potravinou. Tudíž budou zahraniční potravinou. Psali jsme o tom zde: https://janovapec.cz/blog/27-hezky-cesky-populisticky

Ozvalo se nám několik poslanců, mezi nimi Kateřina Valachová (ČSSD). „Po přečtení Vašeho e-mailu jsem málem dostala mrtvici. Už jsem věci na stopě právně. Je to mimo z hlediska právního rámce i evropských pravidel. Váš konkrétní příklad mě ale zcela dostal. Děkuji za Vaši ostražitost,“ napsala nám Kateřina Valachová. A jak nakonec hlasovala? Před pár dny, kdy sněmovna kvóty odsouhlasila, zvedla ruku pro.

Teď má situaci zachraňovat Senát a tak nějak se očekává, že z kvót nakonec nic nebude. Rozumným lidem je jasné, že s volným evropským trhem nejdou ani trochu dohromady. V Janově peci se konkurence nebojíme, navíc chystané kvóty nás přímo nepálí. Do supermarketů nedodáváme a nebudeme.

 

Táňa Králová

5
Načítám