ADVENT S KALENDÁŘEM, KTERÝ SI ZASLOUŽÍTE!

Vloni jsme ho nestačili vyrábět, jak se líbil. S čím přijdeme letos, abychom Vám zase udělali radost? Může být adventní kalendář z Janovy pece ještě krásnější než ten loňský? To si pište!

Adventní neděle v letošním roce připadá na neděli 28. listopadu. Ale už od září nám píšete a voláte, jestli zase budeme mít adventní kalendář. Ani nám to nepřišlo divné, my jím žijeme už dlouhé měsíce. Není to jednoduché vymyslet opět něco originálního, co prostě musíte mít.

Laťku jsme v minulém roce nastavili hodně vysoko. A věřte, že ji letos překonáme. Domečkům jsme zůstali věrni. Jestli vloni jste si z nich doma skládali městečko i s různými obchůdky, letos si postavíte vesničku. Domečky jsou o trochu větší, na každém je volně posazená střecha. Jak si je nakombinujete, záleží jen na vás. Každý adventní kalendář tedy může vypadat jinak. Samozřejmě nesmí chybět kostel a vánoční strom.

Těšit se můžete nejen na různé dobrůtky, ukryté v domečcích. Vymysleli jsme, jak se ještě více předvánočně naladit. Na každý domeček jsme znázornili a popsali staročeský zvyk. Tady je malá ochutnávka: „Ženy ustrojené za Barbory chodívaly s metličkou a hodné děti odměňovaly. Dnes se na tento zvyk skoro zapomnělo. Zůstala tradice nařezat si větvičky z ovocných stromů do vázy. Pověra říká, že pokud větvička vykvete na Štědrý den svobodné slečně, do roka a do dne se provdá.“ Tento zvyk asi znáte, náš adventní kalendář ale přináší i jiné méně známé, až zapomenuté pověry.

A co bude uvnitř? Jsme Janova pec, takže všechny druhy našeho pečeného müsli – jahodové, čokoládové, malinové a další – celkem devět směsí. A také sáček našeho slaného Zrnění. Pět dní v době adventu zpestří stále oblíbenější lyofilizované ovoce – ananas, jahody, maliny, banán a půlky švestek. Dále je obsahem šest pytlíčků různých oříšků, včetně pistácií. Úplnou novinkou jsou naše ořechové krémy. V kalendáři jsou tři skleničky, a je to mimořádná lahůdka. Vyrobili jsme je v limitovaném množství jen pro kalendáře. Nejspíš je už nikdy dělat nebudeme. Takže to jsou lahůdky na 24 adventních dní. Obsah je bohatý, kvalitní a pestrý.

V kalendáři je ale ještě něco navíc! Tři čokoládky od nejstarší české „bean to bar“ čokoládovny Jordi´s. Naložit s nimi můžete podle chuti. Třeba je sníst hned při skládání vesničky, nebo si je šetřit na tři adventní neděle. Domečky si doma jednoduše postavíte a naplníte, zabere to asi půl hodiny. Po skončení adventu si kalendář můžete uchovat pro příští rok, kdy opět budeme prodávat nové náplně. Na skládání vesničky a jejím umístění si dejte záležet. Bude totiž soutěž o „nejvánočnější“ kalendář.
 
Váš Jan

P.S. Do loňského kalendáře (městečko) se nevejdou ořechové krémy. Můžete místo nich dát čokoládky a krémy zdlábnout při plnění domečků.

 

5
Načítám