V NOVÉ GRANOLE JE JAVOROVÝ SIRUP. I PROTO SKVĚLE CHUTNÁ.

Na podzim pro vás chystáme velkou novinku – granolu s ořechovými krémy. Někteří jste již naši granolu s příchutí peanut butter mohli ochutnat. Nyní máte možnost otestovat kokosovou příchuť. Granola se nám dost povedla, víme z vašich ohlasů. Výbornou chuť ji dodává i javorový sirup. Toto přírodní sladidlo je stále oblíbenější. Tušíte proč?

Přestože je javorový sirup poměrně drahý, vyhledává tuto náhražku rafinovaného cukru stále více spotřebitelů. Jeho využití roste celosvětově. Přímo raketově stoupla jeho spotřeba u nás. Zatímco v roce 2000 se do tuzemska dovezlo pouhých osm tun, o deset let později to bylo už skoro desetkrát tolik. Vloni se do Česka dovezlo již přes 360 tun, uvádí statistika.

Drtivá většina javorového sirupu pochází z Kanady. Hlavním producentem je provincie Quebec, která se na světové produkci podílí téměř ze tří čtvrtin. Jak napovídá název, tento stoprocentně přírodní sirup se získává z javoru. Je to pracné, což se odráží i na ceně produktu. V tuzemských obchodech se cena za čtvrtlitrovou lahvičku pohybuje nejčastěji v rozmezí 130 až 180 korun.

Jak se vlastně javorový sirup vyrábí?  Pěstitelé vyvrtávají asi šest centimetrů hluboké díry do stromů, starých alespoň čtyřicet let. Přes kohoutky a trubky z nich pak čerpají mízu do centrální nádrže. Míza vytéká zjara po několik týdnů (čtyři až šest), kdy denní teploty jsou kolem nuly, a přes noc mrzne. Při změnách teplot nastává v kmeni javoru pnutí a díky tomu se uvolňuje sladká šťáva. Ta má ale ještě daleko k javorovému sirupu.

Z mízy je třeba varem odpařit velké množství vody, aby sirup nakonec obsahoval nejméně 66 procent cukru. V původní cukrové vodě jsou ho totiž jen asi dvě procenta. Z jednoho stromu se tak během jedné sezóny získá jeden litr javorového sirupu.

Výsledný produkt je sladší než cukr a svou konzistencí připomíná olej. Obsahuje antioxidanty, vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak zejména draslík, vápník, mangan, zinek a železo. Nejkvalitnější je nejsvětlejší sirup označený písmenem A, hodí se k přímé konzumaci na oslazení palačinek, do jogurtu, nápojů nebo do zmrzliny. Nejtmavší produkt D s výraznou karamelovou chutí se používá při pečení.

Na trhu s javorovým sirupem se výrazně podepsala pandemie covid. Kvůli lockdownům narušila dodávky po celém světě. Přitom poptávka významně vzrostla. Lidé více začali dbát o svou imunitu a zajímat se o zdravější potraviny. A také jedli hlavně doma, když restaurace byly zavřené. Kanadští výrobci dokonce museli uvolnit javorový sirup ze strategických rezerv, aby uspokojili poptávku.

Váš Jan

 

5
Načítám