PROČ VĚŘÍME BIOPOTRAVINÁM?

Jen necelých pět set korun utratí v průměru každý Čech za biopotraviny. To je v porovnání s Evropany na Západ od nás zatraceně málo.

Třeba v Dánsku je spotřeba biopotravin na obyvatele asi dvacetkrát vyšší než u nás. A podobně ve Švýcarsku. Němci snědí potravin vyrobených ekologicky zhruba osminásobně více než Češi. Trend je ovšem jasný. Obliba biopotravin celosvětově neustále roste a Česká republika není výjimkou.

I v tuzemsku se poptávka každým rokem zvyšuje a rozšiřuje se i sortiment biopotravin. Bohužel domácí nabídka nestačí, proto se víc těchto výrobků dováží, než se u nás vyprodukuje. Málo je nejen ekologických zemědělců, kteří dodávají suroviny pro výrobu biopotravin, ale i samotných zpracovatelů.

K nim se nedávno přidala Janova pec s novou výrobkovou řadou – bezlepkovou bio granolou. Přišli jsme s novinkou, jaká dosud na českém trhu nebyla, pokud hledáte špičkovou kvalitu z tuzemské produkce.

Výrobky s certifikací BIO poznáte podle zelených značek na obalu. Půlkruh je pro Česko, list pro EU. Obvykle výrobci na obal dávají obě loga, pro český trh by stačil jen půlkruh.

A proč jsme vsadili na bio? Věříme na přirozenost. Je přirozenější, když plodina roste bez velkých dávek chemie – umělých hnojiv a pesticidů. Pro životní prostředí je to bezpochyby šetrnější. Hospodaření bez chemie prospívá půdě a pomáhá zadržovat vodu v krajině.

Ekologické zemědělství také více dbá o pohodu zvířat. Krávy nejsou celý život zavřené v chlévech a odkázané na krmení konzervovanou siláží, ale volně se pohybují na pastvinách, kde se živí zelenou trávou. Taková zvířata i celá krajina jsou zdravější. Lidé, kteří kupují biopotraviny, si většinou tyto přínosy uvědomují.

Jsou ekologicky vyrobené potraviny zdravější než ty konvenční? O to se vědci stále přou. Zdravotní benefit je přitom daný už tím, že v bio výrobcích se téměř nevyskytují rezidua pesticidů, když jsou tyto přípravky v ekofarmaření zakázané. To je zvlášť důležité pro malé děti, jejichž organismus hůř odbourává škodlivé látky.

Přítomnost reziduí se u běžných produktů sice sleduje a jsou dané limity. Není ale probádané, jak se na lidském zdraví podepisuje koktejl těchto škodlivých látek, které jsou zastoupené v našem jídelníčku z konvenčních potravin.

Výroba biopotravin se také musí obejít bez kontroverzních éček. Nesmí se používat umělá barviva, sladidla či chemické konzervanty. Ty jsme si v Janově peci zakázali už dávno. Naše bio granola je ale skok o kus dál.

Váš Jan

5
Načítám