TAK TROCHU JINÉ TRHY

V půlce února mi do mailu přišla pozvánka na trhy do Slavkova u Brna. Pospíšilovi tam mají krámek, který se jmenuje Krámek, a ke třetím narozeninám pořádali trhy na zahradě u svého Krámku. Tam nesmíš chybět, řekl jsem si.

Pospíšilovy a jejich obchod jsem dosud znal jen z telefonu a fotek. Působili tak sympaticky, že jsem těch bezmála 240 km do Slavkova neřešil, a těšil se na seznámení. První dubnovou sobotu jsem v šest ráno skočil do auta, přesto na trhy jsem přijel mezi posledními, vesměs všichni už byli ve svých stáncích zabydleni.

Na zahradě u Pospíšilovic Krámku stálo kolem dvaceti stánků. Ten můj byl hned vedle Jordi's, výrobců té nejlepší české čokolády. Měl jsem štěstí a vlastně i čest, že jsem se mohl seznámit přímo se zakladateli. Lukáš s Jiřím jsou z Hradce Králové a čokoládě se věnují přibližně šest let. Postupem času našli dodavatele těch nejlepších kakaových bobů. Sami si je praží, melou, temperují atd. Jejich čokoládu prostě musíte ochutnat.

Pospíšilovi nenechali nic náhodě a pro stánkaře připravili dokonce oběd. Uprostřed zahrady vyrostlo ohniště s kotlíkem. Voňavý kouř vyvolával chutě a bylo zábavné pozorovat, jak se všichni chodí ptát, kdy už to bude. Jen já tam byl aspoň dvakrát :) . Podávalo se ragú a pak guláš s chlebem. Obojí výborné, připravené ze surovin z Krámku.

Lidí bylo požehnaně, Pospíšilovi se nezastavili. Vlastně celý den obsluhovali zákazníky ve svém skvělém Krámku, který přímo přetékal dobrotami. Takový cit na výběr sortimentu jsem snad ještě neviděl. Koupil bych úplně všechno. Zahřálo mě u srdce, že i u nás umíme dělat dobré věci. A hlavně, že naše müsli je toho součástí. Blýská se na lepší časy.

Sobota ve Slavkově u Pospíšilů nezklamala. Ještě jsem popovídal se sympatickými kluky ze Šufánka a stihl pozdravit spřátelené České ghíčko. Na cestu mi pan Pospíšil vrazil kus domácí slaniny jako poděkování. Jestli mi příští rok přijde pozvánka na čtvrté narozeniny, rád ji přijmu. Pokud zavítáte do Slavkova, za vidění stojí nejen místní barokní zámek a mohyla míru. Určitě zavítejte i do Krámku.

 

Váš Jan

5
Načítám