JEDEME BEZ LEPKU!

Všechno müsli z Janovy pece je nově zcela bezlepkové. Vyslyšeli jsme četná přání zákazníků, sehnali tuzemského výrobce bezlepkových ovesných vloček a odteď máme celý sortiment „gluten free“. Všechny, kteří mají rádi naše pečené müsli, mohu ujistit, že na jejich oblíbených směsích se jinak nic nemění. Snad jen to, že díky kvalitnějším vločkám budou

Máte něco bez lepku? Mohou vaše müsli i celiaci? Takové dotazy jsme slýchali na trzích, přicházely do Janovy pece e-mailem. Nějakou dobu jsme zvažovali, jak vyjít poptávce vstříc. Doposud jsme lidem, kteří nesnášejí lepek, nebo jsou na něj citliví, mohli nabídnout pouze pohankové müsli. Proč i jim  nedopřát víc? Cesta k bezlepku nebyla jednoduchá. Byla to však výzva.

Přechodem na bezlepek získaly naše výrobky vyšší přidanou hodnotu. Před konkurencí, která nás stále více kopíruje, jsme tak zase o krok napřed. A co je důležité, zůstáváme věrni všem, kteří mají rádi opravdu dobré a kvalitní müsli. Navíc si na něm nyní mohou pochutnat i ti, kterým lepek komplikuje život. Přesně se neví, kolik je v Česku celiaků. Odhady hovoří zhruba o sto tisících a počty takto nemocných budou podle prognóz dál stoupat. K tomu řada dalších lidí je na lepek citlivá, aniž by na něj měla přímo potvrzenou nesnášenlivost. Někteří se lepku vyhýbají záměrně.

Všechny ingredience, které jsme už dřív v Janově peci používali, byly bezlepkové. S výjimkou základní suroviny - ovesných vloček. Ale nechtěli jsme je dovážet ze zahraničí. Sháněli jsme tuzemského dodavatele, až ho našli na Moravě. Menší mlýn, který pro nás bezlepkové ovesné vločky požadované struktury vyrobil, je jejich jediným producentem v tuzemsku. Garantuje bezlepkovou kvalitu, tak jak ji vyžadují předpisy. Proto si důsledně hlídá celý řetězec. Vykupuje ovesné zrno od osvědčených pěstitelů a zpracovává ho v prostorách, kam nesmí žádné suroviny obsahující lepek. Často si bezlepkovost svých produktů nechává testovat.

Oves je přirozeně bezlepkový. Pokud tedy při zpracování nepřijde do styku s něčím, co obsahuje lepek, označuje se jako bezlepkový. V ovsu je bílkovina avenin, která někomu může způsobovat potíže. Valná většina lidí s ním ovšem žádný problém nemá. Kromě toho, že celý sortiment Janovy pece je nyní bezlepkový, se na něm nic nemění. Stále pro vás pečeme nejpopulárnější čokoládovou a jahodovou směs müsli. V oblibě je pozvolna dohání směsi ořechové, švestky s mákem a kakaové. Věrné konzumenty mají také müsli ze sadu, ovocné či semínkové. I nadále budeme péct pohankové müsli, abychom nezklamali zákazníky, kteří ho pravidelně kupují.

Na přechod k bezlepku jsme se v Janově peci řádně připravili. Výrobnu jsme tři dny důkladně čistili, vše pečlivě omyli, abychom zlikvidovali jakékoliv stopy lepku. Nové bezlepkové müsli balíme do nových krabiček. Zdařilá grafika je dílem Michaely Režové. Věřím, že se vám nové krabičky budou líbit stejně jako mě.

Váš Jan

5
Načítám