JAK JSME BOJOVALI S PEČENOU KAŠÍ

O kaši jsem přemýšlel delší dobu. Hodí se nám mezi ostatní výrobky a hlavně jste si o ni často říkali. Smíchat jemné ovesné vločky se sušeným mlékem by bylo moc jednoduché. Navíc jsme Janova pec, takže jinou než pečenou kaši ani dělat nemůžeme.

Do vývoje první české pečené kaše jsme se pustili o letních prázdninách. Fáze nadšení a marnosti se střídaly jak na běžícím páse. Dostanete nápad a představíte si, jak to bude super. Pak ho uskutečníte a ono to nefunguje. Nenapadá vás řešení, jak kaši vylepšit. Tak to dáte na pár dní uležet a mezitím se kvapem blíží Vánoce. S kapkou naděje se za týden k vývoji vrátíte, zkusíte něco nového a jste zase o malý krůček dále. A takových krůčků bylo nespočet.

Nejtěžší byl základ. Vyzkoušeli jsme spousty kombinací různě zpracovaných obilovin s různými sladidly. Hlavní byla dvě kritéria - chuť a konzistence. Ukázalo se například, že kukuřičná krupice významně ovlivňuje chuť i v malém množství. Kaše by taky měla být aspoň trochu sladká. Nejsnazší by bylo použít cukr, tomu se ale vyhýbáme. Na konec jsme do základu použili jemné ovesné vločky, rýžovou krupici a med. Krupice díky škrobu zajišťuje kašovitost a jemné vločky lépe vstřebají vodu. Vyladění poměru těchto tří surovin si vyžádalo kolem 15 testovacích kombinací. Základ byl připraven.

Chtěl jsem představit rovnou tři druhy kaší. Nadšení z dílčího úspěchu však záhy vzalo za své. Zkoušené kombinace byly chuťově mdlé, přestože jsme nešetřili ovocem, ořechy ani semínky. Prostě přidaná voda chuť vždy hodně naředila. Vývoj nám znesnadňovalo i to, že jsme nechtěli chuťově kopírovat naše pečené müsli. Měl jsem pocit, že jsme zase na začátku. Pak přišla spása. Ze spřátelené cukrárny Mučenka nám poradili, ať tam dáme lísko-oříškovou pastu. Základ rázem dostal příjemné oříškové aroma a pak už stačilo jen přidat ořechy. První pečená ořechová kaše byla na světě!

Nové druhy časem přijdou. A budou určitě úplně jiné, než ty, co jsme během vývoje už vyzkoušeli. Pokud jste naši kaši ještě neměli, určitě ji ochutnejte. Stačí ji zalít horkou vodou nebo lépe mlékem. Pak ji zamícháte, minutku počkáte a je hotovo.
 

Váš Jan  

5
Načítám