ZELENÝ PUNTÍK PRO POCTIVÉ JÍDLO

Máme nového odběratele – sámošku v Plavech. Její majitel Jan Patrman je průkopníkem kvality. Hodně se změnilo. Lidé dnes kupují lepší dražší potraviny. Mnohem víc než dříve si vybírají podle kvality, a tím také tlačí na výrobce, aby dělali kvalitnější jídlo.

Může to potvrdit Jan Patrman, majitel samoobsluhy v Plavech u Tanvaldu. Do „Vaší sámošky“, jak se jeho obchod v obci na Jablonecku s tisícovkou obyvatel jmenuje, se sjíždějí i zákazníci ze vzdálenějšího okolí. Pravidelně tu zastavují chalupáři při cestě do Jizerských hor či Krkonoš. Jistě vědí proč.

Mnoho podobných venkovských obchodů přitom zaniklo, na kahánku měl kdysi i ten v Plavech. Lidé si do zdejší bývalé Jednoty pomalu odvykli chodit, ale to se změnilo, když sámošku převzal před šestnácti lety Jan Patrman. Obchodu si hledí a na prodávané zboží nepohlíží jen jako na položky „na krámě“. Sámoška v Plavech není klasická samoobsluha, jakou všichni známe. Vedle známých potravinářských značek nabízí produkty od menších výrobců a soustředí se na kvalitu. A funguje to.

Majitel obchodu si sám důsledně hlídá, co jí, sleduje složení jednotlivých výrobků a orientaci usnadňuje i zákazníkům - pomocí vlastního systému značení potravin. Kupující vede k tomu, aby i oni požadovali kvalitu, a svou poptávkou přiměli potravináře, aby kvalitu také vyráběli. Za roky svého snažení pozoruje Jan Patrman posun k lepšímu. „Dnes už jsou lidé poučenější. U nás v sámošce se mohou orientovat podle značek na cenovkách. Kdo chce poctivé, nešizené výrobky, bez škodlivých éček a náhražek, sáhne po zboží se zeleným puntíkem,“ vysvětluje osvícený obchodník. Zelený bod nedostanou ani potraviny s palmovým olejem. Ovál s českou vlaječkou dává Jan Patrman na výrobky těch potravinářů, kteří odvádějí daně v Česku. Žádnou jinou definici „České potraviny“ nepotřebuje. Speciální značení přímo na cenovce mají také potraviny bezlepkové, pro diabetiky či novinky na trhu.

V prudce moderním chladicím pultu se uzeniny od menších uzenářů z okolí doslova ani neohřejí. Bohatý sortiment, jaký nabízí „Vaše sámoška“, by jí mohly závidět podobně velké prodejny ve velkých městech. „V širokém sortimentu je síla malých prodejen,“ je přesvědčen Jan Patrman, velký průkopník kvality v jídle. V regálu sámošky v Plavech u Tanvaldu proto nechybí ani kvalitní pečené müsli, kaše, ořechy a sušenky z Janovy pece.

Táňa Králová

5
Načítám