JAK SE RODIL ADVENTNÍ KALENDÁŘ

„Budete mít v nabídce adventní kalendář?,“ ptali se nás zákazníci stále častěji před blížícími se Vánocemi. Nebudeme. Taková byla vždy naše odpověď. To se letos změnilo. Vymýšlet adventní kalendář jsme začali v květnu a světe div se, stihli jsme to.

Jak bude vypadat? Co do něj dáme? Na tyto otázky jsem si odpověděl už před loňskými Vánoci. Dostal jsem totiž nápad. Drahá manželka mi před pár lety podobný kalendář věnovala. Také měl podobu vesničky, i když abstraktně ztvárněné. Vzpomněl jsem si, že domečky byly tak akorát velké na umístění jednoporcových sáčků.

Letos v květnu jsem se vydal do firmy, která nám dodává krabičky na müsli. „Představoval bych si domečky aspoň ve třech velikostech a taky stromy. Každý objekt v jiném designu,“ sdělil jsem své přání. Zpočátku si tam klepali na čelo, ale nevzdali to a kalendář se začal rýsovat. Podobnou zakázku nikdy nedělali a jsem rád, že i přes malý náklad kalendářů mě neposlali do háje.

Míša studuje doktorát v ateliéru animace na UMPRUM. Věnuje se hlavně ilustraci, grafice a animovanému filmu, který i vyučuje. S Janovou pecí spolupracuje od samého počátku, vždyť Jezepec je její dítko. Když jsem Míše v červnu ukazoval prototypy domečků z bílého papíru, hned si v hlavě malovala, jak budou vypadat. Domluvili jsme se, že vesničku namaluje realisticky a do detailu. Nesmí chybět cukrárna Mučenka, která patří mé ženě. Jednotlivé dny v adventním čase určí čísla popisná na domech a Štědrý den bude kostel. Když mi Míša poslala nákresy prvních domečků, nemohl jsem se dočkat, až kalendář uvidím komplet postavený.

Vymyslet obsah byl ovšem také oříšek. Hlavní byla dvě kritéria – každý sáček musí být jiný a ve dvacet čtyřce bude čokoláda. V kalendáři proto naleznete všech našich devět druhů müsli, obě kaše, lyofilizované ovoce a ořechy. Ve dvacet čtyřce je mix belgické růžové ruby čokolády od belgické čokoládovny Callebaut a luxusní bílá a mléčná čokoláda od švýcarské společnosti Carma.

Asi si málokdo dovede představit, co výroba adventních kalendářů obnáší. Rozhodně není jednoduchá. V Janově peci jsme pořád jen tři. Vedle naší každodenní pracovní náplně jedeme ještě kalendáře. To znamená zkompletovat 48 položek a přidat návod se složením. Na jedinou věc nesmíme zapomenout, jinak by vše ztratilo smysl. Nejen výroba jednotlivých sáčků, ale i pečlivá kompletace nám zabere dost času. Skládat jednotlivé domečky bychom už nezvládli. Navíc adventní kalendáře se darují. Když si domečky složíte, naplníte a uspořádáte, jak se vám líbí, získáte blažený pocit z dobře odvedené práce.

Věřím, že vám náš adventní kalendář přinese mnoho radosti!

Váš Jan

5
Načítám