V NOVÉ GRANOLE JE JAVOROVÝ SIRUP. I PROTO SKVĚLE CHUTNÁ.
Na podzim pro vás chystáme velkou novinku – granolu s ořechovými krémy. Někteří jste již naši granolu s příchutí peanut butter mohli ochutnat. Nyní máte možnost otestovat kokosovou příchuť. Granola se nám dost povedla, víme z vašich ohlasů. Výbornou chuť ji dodává i javorový sirup. Toto přírodní sladidlo je stále oblíbenější. Tušíte proč?
![](https://www.janovapec.cz/thumbs/uploads/gallery/111/0_930x540_wm/372_javorovy-sirup.jpeg)
Přestože je javorový sirup poměrně drahý, vyhledává tuto náhražku rafinovaného cukru stále více spotřebitelů. Jeho využití roste celosvětově. Přímo raketově stoupla jeho spotřeba u nás. Zatímco v roce 2000 se do tuzemska dovezlo pouhých osm tun, o deset let později to bylo už skoro desetkrát tolik. Vloni se do Česka dovezlo již přes 360 tun, uvádí statistika.
Drtivá většina javorového sirupu pochází z Kanady. Hlavním producentem je provincie Quebec, která se na světové produkci podílí téměř ze tří čtvrtin. Jak napovídá název, tento stoprocentně přírodní sirup se získává z javoru. Je to pracné, což se odráží i na ceně produktu. V tuzemských obchodech se cena za čtvrtlitrovou lahvičku pohybuje nejčastěji v rozmezí 130 až 180 korun.
Jak se vlastně javorový sirup vyrábí? Pěstitelé vyvrtávají asi šest centimetrů hluboké díry do stromů, starých alespoň čtyřicet let. Přes kohoutky a trubky z nich pak čerpají mízu do centrální nádrže. Míza vytéká zjara po několik týdnů (čtyři až šest), kdy denní teploty jsou kolem nuly, a přes noc mrzne. Při změnách teplot nastává v kmeni javoru pnutí a díky tomu se uvolňuje sladká šťáva. Ta má ale ještě daleko k javorovému sirupu.
Z mízy je třeba varem odpařit velké množství vody, aby sirup nakonec obsahoval nejméně 66 procent cukru. V původní cukrové vodě jsou ho totiž jen asi dvě procenta. Z jednoho stromu se tak během jedné sezóny získá jeden litr javorového sirupu.
Výsledný produkt je sladší než cukr a svou konzistencí připomíná olej. Obsahuje antioxidanty, vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak zejména draslík, vápník, mangan, zinek a železo. Nejkvalitnější je nejsvětlejší sirup označený písmenem A, hodí se k přímé konzumaci na oslazení palačinek, do jogurtu, nápojů nebo do zmrzliny. Nejtmavší produkt D s výraznou karamelovou chutí se používá při pečení.
Na trhu s javorovým sirupem se výrazně podepsala pandemie covid. Kvůli lockdownům narušila dodávky po celém světě. Přitom poptávka významně vzrostla. Lidé více začali dbát o svou imunitu a zajímat se o zdravější potraviny. A také jedli hlavně doma, když restaurace byly zavřené. Kanadští výrobci dokonce museli uvolnit javorový sirup ze strategických rezerv, aby uspokojili poptávku.
Váš Jan