A MÁTE V TOM ROZINKY?

Müsli pro vás pečeme už pátým rokem a až teď mi došlo, že o něm na stránkách nemáme žádné informace, které by vám usnadnily jeho výběr. Pokusím se tedy sesumírovat to, co říkáme novým zákazníkům na trzích. Věřte nebo ne, o našem müsli umíme mluvit docela dlouho.

Müsli nazýváme pečené a ne zapékané, jak je tomu zvykem. Důvod je prostý, prostě to zní lépe. Směsi mají společný základ. Ovesné vločky slazené medem ze včelařství Smolík a maštěné olivovým olejem. Tím, že do základu nepřidáváme cukr a mouku (nebo namleté vločky), je müsli sypké a netvoří hrudky. Myslím, že toho času bylo naše pečené müsli v této podobě první a jediné na trhu. Podíl medu a oleje mají jednotlivé směsi různý. Záleží na tom, jaké suroviny po upečení přimícháme, zda má být směs „dietnější“, a samozřejmě je důležitá výsledná chuť. Takže nepečeme jeden totožný základ, ale každou směs od začátku do konce.

Směsi se jmenují tak, jak chutnají. Receptury jsou jednoduché, aby jim dominovala jedna chuť. Nyní máme v nabídce sedm druhů z ovesných vloček a jedno müsli z pohankových. Müsli můžete zakoupit ve dvou typech balení – v krabičkách a kilových sáčcích. Vaše nejoblíbenější je pečené müsli Čokoládové. Bylo mezi prvními třemi směsmi, které jsem začal vyrábět. Nad názvem jsem se měl možná tenkrát více zamyslet, protože řada z vás ho nazývá ořechovým. Je to proto, že podíl ořechů ve směsi je přibližně třetinový.

Pečené müsli Jahodové je vaším druhým favoritem. Jedná se o klasickou kombinaci jahod s mandlemi. Protože jsou lyofilizované jahody kyselé, krotí je bílá čokoláda. Není jí tam moc, jen asi 10 %. Jahody jsou v kalibraci kostka 10 mm. Záměrně nepoužíváme plátky, které možná vypadají lépe, ale menší kostky zaručují vyváženější sousta. Každá vaše lžička bude tak akorát jahodová. I když tuto směs vyjma základu tvoří jen tři složky, nepřestane vás bavit.

Nesířená jablka, višně a hrušky, to je pečené müsli Ze sadu. Ovoce pochází z menší české sušárny. Díky vysokému vysušení nemusí být sířeno, obsahuje totiž minimum vody, která by způsobovala plesnivění. Směs je dochucena skořicí, ta se k jablkům náramně hodí. Jablka jsou sladší, višně kyselé. Díky tomu nebude vaše snídaně monotónní. Na trzích tuto směs doporučuji pro děti. Kromě medu neobsahuje žádná jiná sladidla a děcka chuť znají. Ze sadu je nejlepší jen s mlékem. Ovoce trochu změkne a skořice mléko ochutí.

Pečené müsli Kakaové je mé nejoblíbenější. Jedná se o luxusní směs, chybí v ní snad jen plátky jedlého zlata. Ovesné vločky jsou před pečením obaleny v holandském kakau. To dává chuti lehce hořký ráz, který mírní sladký lyofilizovaný ananas s banánem. Ve směsi jsou pekany, pečené spolu se základem chutnají lépe. Směs není příliš sladká, to nemusí každému sednout. Přesto všechny použité složky spolu krásně ladí, proto jsem na Kakaové pyšný.

Česká republika je největší pěstitelem potravinářského máku na světě, tak proč ho nedat do müsli, když má u nás takovou tradici. K máku patří švestky a ke švestkám pasuje čokoláda. Tak vzniklo pečené müsli Švestky s mákem. Původně to byla limitovaná edice. Na vaše přání jsme směs zařadili do stálé nabídky. Ve směsi jsou lyofilizované švestky kostky a půlky. Kostky jsou hlavně na chuť a půlky na pohled. I přes svou specifičnost má směs řadu příznivců a na trzích ji hodně kupují turisté.

Pečené müsli Semínkové je také v nabídce od samého začátku. Obsahuje čtyři druhy semínek, vlašáky, brusinky, kokos, banán a jako jediné naše müsli také rozinky. Je dobré s čerstvým ovocem a jogurtem. Je to naše nejpestřejší směs, přesto nepůsobí chuťově přeplácaně. Pečené müsli Ovocné je naše nejsladší směs. Tvoří ho velká porce proslazovaného tropického ovoce s lískáčema a kokosem. Stejně jako Semínkové a Čokoládové jsem ho začal vyrábět už téměř před pěti lety.

Naší poslední směsí je pečené müsli Pohankové. Jak název napovídá, místo ovesných vloček jsou do základu použity mechanicky lisované pohankové vločky. Slazeno je kvalitním, neředěným datlovým sirupem. Při vývoji jsme se snažili potlačit specifickou chuť pohanky. Díky černému rybízu, višním a citronové kůře je chuť laděna do kysela. Müsli je bezlepkové a vhodné pro vegany. Doporučujeme jíst s jogurtem a kyselým ovocem, nebo jen zalít pomerančovým džusem.

Věřím, že vám můj průvodce usnadní výběr a sáhnete po té správné směsi.

Váš Jan 

5
Načítám