NAŠE ZRNĚNÍ I CHLAPI OCENÍ

Zrnění je žhavá letní novinka z Janovy pece. Představte si müsli naslano, které si nasypete na salát, na krémovou polévku nebo ho budete uzobávat jen tak, třeba k pivu či vínu. Naši originální slanou směs jsme testovali na rodině a přátelích. Je neodolatelná! Nadšené ohlasy obvykle doprovázela dosti důrazná otázka: Kdy to už budete prodávat?

Tak to je pecka! Salát bez zrnění už nejím. Je absolutně dokonalé. Žádná kritika, náš nový výrobek zatím všichni, kdo ho ochutnali, zasypali chválou. Však jsme si s ním také dali na čas.

Věděli jsme, s čím by se měla naše slaná směs jíst. S tím jsme do toho šli. A teď ještě vyvinout recepturu, abychom si mohli říct: To už je ono. Semena, ořechy, koření, sůl a samozřejmě ovesné vločky, vše pečené s olivovým olejem. Ingredience byly celkem jasné, jen vyladit poměry. První várka se nám zdála moc mastná, druhá zase spíš suchá. Další dost kořeněná nebo málo slaná. Některá semena jsme při opakovaných pokusech vyloučili a přidali ořechy. Až jsme dospěli k finální verzi.

Současně jsme si lámali hlavu nad tím, jak nový výrobek z Janovy pece pojmenovat. Hned na začátku jsme vyloučili název slané müsli. Mohl by být matoucí. Slané müsli zalité mlékem k snídani asi není žádná pochoutka. Dlouho ve hře byl pracovní název „posypka“, nakonec ale výhrady proti němu převážily. Posypka je jinak řečeno drobenka. S tou ale nemá naše novinka mnoho společného. Pod posypkou by si také někdo mohl představit zkratku pro posypovou sůl. Hledali jsme tedy dál.

Vymyslet český, výstižný a ještě k tomu originální název pro pečenou slanou směs bylo skoro složitější, než vyvinout novou recepturu. Nakonec se osvědčil rodinný brainstorming. Na slovo „zrnění“ přišel Janův táta a shodli jsme se, že je to to pravé.

Naše zrnění si s ničím nespletete. Televizní zrnění, kdy nešel žádný program, si asi pamatuje už jen starší generace. „Po půlnoci dávají jen zrnění, program pro slepice“ bývala hláška v dobách, kdy Československá televize vysílala černobíle na jednom kanále a během dne jen po omezený čas. První zrnění z Janovy pece má podtitul „originál“. Postupně chceme tuto slanou řadu rozšiřovat a přidávat různé příchuti. Budete-li mít chuť a nápady, můžete ji tvořit s námi. Přivítáme každý dobrý tip.


                                                                                       Táňa Králová

 

5
Načítám